Gospodarstwa ekologiczne

Anna i Marek Michalak
Małe Leźno 44
87 – 313 Brzozie
Tel. 56 49 356 07

Powierzchnia gospodarstwa: 43,8 ha
Certyfikat: Agro Bio Test
Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca
Produkcja roślinna: trawy, rośliny motylkowe
Produkcja zwierzęca: konie

Kazimierz i Gabriela Michałkiewiczowie
Gorczenica 47
87 – 300 Brodnica
Tel. 56 49 385 70
Powierzchnia gospodarstwa: 23,85 ha
Certyfikat: Agro Bio Test
Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca
Produkcja roślinna: orkisz, żyto, pszenica i mieszanki
Produkcja zwierzęca: zwierzęta opasowe
Sprzedawane produkty: zboża

Mariusz Szady
Szczepanki 56
87 – 330 Jabłonowo Pomorskie
Tel. 661 147 280

Wielkość gospodarstwa: 12,13 ha
Certyfikat: Agro Bio Test
Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca
Produkcja roślinna: jęczmień, orkisz, ziemniaki
Produkty sprzedawane: jęczmień, orkisz, ziemniaki

Agnieszka i Krzysztof Magdziak
Zdroje 17
Tel. 510 262 305
SPRZEDAŻ KOZIEGO SERA, KOZIEGO MLEKA ORAZ KÓZ !!!

WYTWÓRNIA MAKARONU „BIO”
Aleksandra, Mieczysław, Filip Babalscy
87-312 POKRZYDOWO 99 i 139 tel. 604519074

www.biobabalscy.pl 

bio@biobabalscy.pl

Od 1986 roku Państwo Aleksandra, Mieczysław, Filip Babalscy prowadzą 8,0 hektarowe, gospodarstwo ekologiczne.

Certyfikat PL-BIO-07-90001 kontrola AGRO BIO TES.

Znajduje się ono we wsi Pokrzydowo 99 i 139 woj. Kujawsko – Pomorskie, pow. Brodnica gmina Zbiczno.

Produkcja gospodarstwa to:

  • stare gatunki zbóż: pszenica,  orkisz, pszenica płaskurka, samopsza
  • kolekcja 80 starych odmian jabłoni, wiśni, czereśni;
  • Owoce:;  wiśnie, śliwki, jabłka, gruszki.
  • kury zielononóżki, perliczki, indyki razem około 100szt,
  • 3 szt. bydła rasa czerwona  polska

Przy gospodarstwie istnieje od 1991 roku Wytwórnia Makaronu BIO nr Certyfikatu PL-BIO-07-04194 kontrola  AGRO BIO TEST.

Przetwarza  produkty zbożowe pochodzące z Gospodarstw ekologicznych Certyfikowanych.

 Wytwórnia Makaronu BIO  produkcją:

Wytwórnia Makaronu BIO rozpoczęła działalność w sierpniu 1991 roku na bazie gospodarstwa ekologicznego nr atestu Ekolandu 90001 nadany w roku 1990. Ze względu na duże skupisko gospodarstw ekologicznych w naszym regionie, brak produktów zbożowych na rynku, postanowiliśmy zająć się przetwórstwem zbóż ekologicznych. Certyfikat na przetwórnie otrzymaliśmy w roku 1994 pod nr.P194. Zaczęliśmy od produkcji makaronu razowego, początkowo w niewielkiej ilości z pszenicy, potem z żyta i orkiszu. W pierwszych latach produkcji musieliśmy szukać konsumenta na nasze produkty – uczestnicząc w kiermaszach, wystawach i innych imprezach, m.in. Dniach Ziemi w Warszawie, dożynkach.

Początkowo produkcją makaronu trudniła się rodzina. W połowie lat 90 – tych zaczęliśmy zatrudniać dodatkowo inne osoby.

Obecnie zatrudniamy 17 osób.

W pierwszych latach przerabialiśmy po kilka ton zbóż ekologicznych rocznie, a obecnie około 800 do 1000 t i cały czas zwiększając asortyment.

  • mąki  razowe;: pszenne, żytnie, orkiszowe, jęczmienne, owsiane, gryczane;
  • makarony  razowe:; pszenne, żytnie, orkiszowe, owsiane, z płaskurki, samopszy.
  • płatki zbożowe:; pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe;
  • kasze:; orkiszowe, jęczmienne, gryczane, owsiane.
  • otręby; pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe;
  • ziarna zbóż;
  • poduszki z plew  gryki i orkiszu;
  • kawa orkiszowa

Nagrody w Konkursach:

  • Rok 1996 Wyróżnienie „EKOMEDIA” Forum Minister Ochrony Środowiska Zasobów Naturalnych i Leśnictwa.
  • Rok 2006 I miejsce w konkursie „SPOSÓB NA SUKCES” – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Rok 2006 Nagroda Prezesa Agencji Rynku Rolnego laureata IV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „SPOSÓB NA SUKCES”
  • Rok 2008 Wyróżnienie w finale krajowego konkursu na najlepsze Gospodarstwo ekologiczne – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Rok 2008 Nagroda Marszałka Województwa Kujawsko Pomorskiego za zajęcie I miejsca w Województwie w konkursie  na najlepsze Gospodarstwo ekologiczne.
  • Rok 2010 Nagroda Ministra Rolnictwa za najlepsze Gospodarstwo ekologiczne  w kategorii Ochronie Środowiska  w Polsce.
  • Rok 2014 Odznaczenie od Prezydenta Rzeczypospolitej Polski  Kawalerski Krzyż Zasługi.

Rocznie w naszym gospodarstwie i przetwórni przyjmujemy około 2 tyś osób przeważnie są to grupy młodzieży uczniowie i studenci, rolnicy, konsumenci  z kraju i zagranicy.

Na podstawie naszej działalności jest wiele artykułów i audycji Rajdowych i TV